Fundacja BOŚ Nowy uczestnik Zarejestruj zespół Mam już konto Zaloguj się
Tradycyjny Sad
  • Aktualności
  • O projekcie
  • Regulamin
  • Plan działań
  • Terminarz
  • Nagrody
  • Wyniki
  • Baza wiedzy
    • Od laika do ekosadownika
    • Scenariusze lekcji do zadań
    • Scenariusze dodatkowe
  • Mapa
  • Pomoce
  • FAQ
  • Kontakt

  1. Mapa
  2. James Grieve

James Grieve

Więcej informacji
Odmiana Malus domestica James Grieve
Nazwa zwyczajowa James Grieve
Dodatkowe cechy

Drzewo odmiany James Grieve rośnie raczej słabo. Korony tworzy nieduże, kuliste i średnio zagęszczone. Konary odchodzą od przewodnika pod szerokim kątem co jest bardzo pożądane. Kwitnie średnio wcześnie i jest bardzo dobrym zapylaczem dla innych odmian Jabłoni. Pąki kwiatowe i kwiaty są rzadko uszkadzane przez mróz. Jabłoń James Grieve w okres owocowania wchodzi wcześnie. Owocuje raczej umiarkowanie ale corocznie, zwłaszcza na podkładkach karłowych lub półkarłowych. W latach gdy owocuje szczególnie obficie trzeba przerzedzać zawiązki. Jeśli się tego zaniecha owoce będą zbyt drobne.

Pora dojrzewania owoców 21-31 sierpień
Opis owoców

Owoce odmiany James Grieve są zazwyczaj średnie lub duże. Zależy to od warunków w jakich rosną oraz od pielęgnacji. Jabłka są stożkowato-kuliste i wyrównane jeśli chodzi o wielkość. Skórka jest średniej grubości, błyszcząca, lekko woskowana zielonkawożółta, a w pełni dojrzała cytrynowożółta lub jasnożółta. Skórkę od strony nasłonecznionej zdobi paskowany lub lekko rozmyty pomarańczowoczerwony lub czerwony rumieniec. Czasem rumieniec ma odcień różowobrązowy. Jabłoń James Grieve posiada miąższ kremowy, kruchy, soczysty, kwaskowato-słodki, nieco korzenny i o delikatnym armacie. Jeśli jabłko jest w pełni dojrzałe to zachwyca smakiem. James Grieve to odmiana deserowa ale nadaje się również na przetwory. Zwłaszcza na soki pitne. Jabłka odmiany James Grieve mogą być przetwarzane także przemysłowo na soki, przecier oraz koncentraty z uwagi na optymalną zawartość kwasów i cukrów.

Województwo warmińsko-mazurskie
Miejscowość Iłowo-Osada
Szerokość geograficzna 53.172099
Długość geograficzna 20.294594
Umiejscowienie przy kościele
Dodatkowe info o umiejscowieniu
Obwód pnia [cm] 160
Wysokość drzewa [m] 6
Orientacyjny rok posadzenia 1952
Historia drzewa

Drzewo posadzone przez ks. Tadeusza Broniszewskiego

Usytuowanie w grupie
Zdjęcia

Partnerzy

PATRONAT HONOROWY

Zapraszamy na naszą stronę na Facebooku: FB/fundacjabos
2023 © Fundacja BOŚ
Polityka prywatności
Strona powstała z mocy Cormo
Pragniemy poinformować, że dla Twojej wygody używamy ciasteczek (ang. cookies) m.in. w celach: świadczenia usług własnych, statystyk czy reklamy.
Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki internetowej oznacza, że ciasteczka będą umieszczane w Twoim urządzeniu.
Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w naszej Polityce Prywatności, klikając Dowiedz się więcej.
Rozumiem i akceptuję
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT