żelazne jabłko
| Odmiana | żeleźniak |
| Nazwa zwyczajowa | żelazne jabłko |
| Dodatkowe cechy |
Owoce średniej wielkości (7-8 cm); okrągłe, lekko karbowane; żółto-czerwone, rumieniec smugowaty, często obejmujący cały owoc; skórka gładka; miąższ żółtobiały, soczysty, miękki; lekko pachnące. Tuż po zerwania jabłka Żeleźniak nie nadają się do jedzenia, bo są twarde i kwaśne. Stają się bardzo smaczne dopiero po przechowaniu w chłodzie. Kiedyś takim terminem, gdy zaczynano je jeść, było Boże Narodzenie. Żeleźniaki wieszano na choinkach. Ta odmiana jabłek jest w przechowaniu bardzo odporna, jak żelazna (stąd nazwa), aż do czerwca (VI). Na wsiach Żeleźniaki czasami zsypywano do beczek po kapuście i tak trzymano w piwnicach całą zimę. Dodawano je także do kiszonej kapusty. |
| Pora dojrzewania owoców | 1-10 październik |
| Opis owoców | |
| Województwo | łódzkie |
| Miejscowość | Łódź |
| Szerokość geograficzna | 51.72323000 |
| Długość geograficzna | 19.48985200 |
| Umiejscowienie | przy domu |
| Dodatkowe info o umiejscowieniu | |
| Obwód pnia [cm] | 65 |
| Wysokość drzewa [m] | 10 |
| Orientacyjny rok posadzenia | 1937 |
| Historia drzewa |
Drzewa posadził pradziadek przed wojną. Podczas okupacji Niemcy przychodzili po jabłka, nie pozwalali pradziadkowi i prababci zrywać. |
| Usytuowanie | pojedynczo |
| Zdjęcia |
