żelazne jabłko
Odmiana | żeleźniak |
Nazwa zwyczajowa | żelazne jabłko |
Dodatkowe cechy |
Owoce średniej wielkości (7-8 cm); okrągłe, lekko karbowane; żółto-czerwone, rumieniec smugowaty, często obejmujący cały owoc; skórka gładka; miąższ żółtobiały, soczysty, miękki; lekko pachnące. Tuż po zerwania jabłka Żeleźniak nie nadają się do jedzenia, bo są twarde i kwaśne. Stają się bardzo smaczne dopiero po przechowaniu w chłodzie. Kiedyś takim terminem, gdy zaczynano je jeść, było Boże Narodzenie. Żeleźniaki wieszano na choinkach. Ta odmiana jabłek jest w przechowaniu bardzo odporna, jak żelazna (stąd nazwa), aż do czerwca (VI). Na wsiach Żeleźniaki czasami zsypywano do beczek po kapuście i tak trzymano w piwnicach całą zimę. Dodawano je także do kiszonej kapusty. |
Pora dojrzewania owoców | 1-10 październik |
Opis owoców | |
Województwo | łódzkie |
Miejscowość | Łódź |
Szerokość geograficzna | 51.72323 |
Długość geograficzna | 19.489852 |
Umiejscowienie | przy domu |
Dodatkowe info o umiejscowieniu | |
Obwód pnia [cm] | 65 |
Wysokość drzewa [m] | 10 |
Orientacyjny rok posadzenia | 1937 |
Historia drzewa |
Drzewa posadził pradziadek przed wojną. Podczas okupacji Niemcy przychodzili po jabłka, nie pozwalali pradziadkowi i prababci zrywać. |
Usytuowanie | pojedynczo |
Zdjęcia |