Kosztela
Odmiana | Kosztela |
Nazwa zwyczajowa | Kosztela |
Dodatkowe cechy |
Drzewo koszteli rośnie silnie i bardzo silnie. Wyrasta okazałe o ile nie jest sadzone na karłowej podkładce. Ma koronę kulistą i silnie zagęszczoną. Jest bardzo wytrzymałe i długowieczne. W okres owocowania wchodzi późno. Kosztela ma tendencję do owocowania co drugi rok. Z tego powodu, choć nie tylko z tego – Kosztela nie nadaje się do sadów towarowych. Do bardziej wyrównanego owocowania wymaga pielęgnacji w postaci przerzedzania zawiązków. Jeśli już Kosztela wejdzie w czas owocowania to odwdzięcza się bardzo obfitym zbiorem. Kwiaty są białe i kremowe, miododajne. |
Pora dojrzewania owoców | 11-20 wrzesień |
Opis owoców |
Owoce koszteli są średniej wielkości lub drobne, kulistospłaszczone, dość regularne. Ich cechą charakterystyczną jest mocna, twarda, zielona skórka, która w miarę dojrzewania zmienia kolor na słomkowożółtą. Czasem jest w drobne cętki z lekkim rumieńcem. Kosztela ma miąższ bardzo słodki, twardy o specyficznym, deserowym smaku. Kosztela wyróżnia się tym, że jest mało aromatyczna ale z unikatowym słodkim smakiem. Owoce smaczniejsze są po pewnym czasie przechowywania niż bezpośrednio po zerwaniu. Gniada nasienne są duże z dużą ilością nasion. Kosztele wykorzystywać można tylko do bezpośredniego spożycia, ponieważ na przetwory się nie nadają. Nadają się do ciast ale trzeba je obierać bardzo szybko, gdyż łatwo ciemnieją. Przemysł ich unika ze względu na niską zawartość kwasów. |
Województwo | warmińsko-mazurskie |
Miejscowość | Iłowo-Osada |
Szerokość geograficzna | 53.171921 |
Długość geograficzna | 20.295334 |
Umiejscowienie | przy kościele |
Dodatkowe info o umiejscowieniu | |
Obwód pnia [cm] | 50 |
Wysokość drzewa [m] | 3 |
Orientacyjny rok posadzenia | 1949 |
Historia drzewa |
Posadzona przez ks. Tadeusza Broniszewskiego |
Usytuowanie | pojedynczo |
Zdjęcia |